05.04.2023

Matter belysningsstyrning av Tridonic spelar roll

Tridonic lanserar de första Matter-kompatibla produkterna för ljusstyrning


Tänk om du kunde styra alla dina Smart Home eller Smart Office-enheter som golvarmaturer, Smart TV och elektroniska dörrlås från en enda app, antingen Apple eller Google? Det nya anslutningsprotokollet, Matter, har fört oss ett steg närmare denna vision. Tridonic kan nu erbjuda sina kunder de första Matter-kompatibla produkterna.

Tridonic är en av de första tillverkarna som erbjuder Matter-kompatibla LED-driftdon och Matter-moduler för DALI-belysningssystem.

Matter, den nya kommunikationsstandarden för öppen källkod, överbryggar gapet mellan ett smart ekosystem, som Apple Home, och andra intelligenta enheter från olika leverantörer. Matter är resultatet av ett gemensamt initiativ som involverar tekniska aktörer som Amazon, Apple, Google och Connectivity Standards Alliance (CSA). Idag ingår cirka 270 företag från en lång rad branscher i Matter Alliance, som alla arbetar för att förbättra interoperabiliteten i den smarta världen.

 

Tridonic har engagerat sig i interoperabiliteten inom belysningsindustrin

Interoperabilitet går som en tråd genom Tridonics forsknings- och utvecklingsaktiviteter. Som leverantör av hårdvara och mjukvara för intelligent belysning sträcker sig deras engagemang för interoperabilitet mellan olika tekniksystem för belysning många år tillbaka i tiden. Tridonic har bland annat spelat en stor roll i utvecklingen av DALI-2-standarden och har sedan 2022 erbjudit de första LED-driftdonen certifierade enligt Zhaga Book 24.

Matter kompletterar nu den beprövade DALI-standarden för trådbundna belysningssystem. Med stöd av Matter-protokollet ger Tridonic armaturtillverkare en konkurrensfördel inom smart belysning, vilket gör det möjligt för dem att snabbt utveckla Matter-kompatibla armaturer som enkelt kan integreras i en mängd olika smarta ekosystem – till exempel på kontor, butiker, hotell, semesterlägenheter och för den exklusiva bostadssektorn. Tack vare Matter-kompatibla element kan hela atmosfären i ett rum ändras med bara några klick på en enda enhet – allt från belysning till luftkonditionering inklusive smarta lås för att öppna och stänga dörrar.

Första trådlösa Matter driftdonen och Matter modulerna för DALI -belysningssystem

Tridonic är en av de första tillverkarna att erbjuda Matter-kompatibla produkter. Följande ingår i portföljen:
 

  • Trådlösa Matter driftdon: Dimbart 24V konstantspänningsdriftdon i 35W, 60W, 100W och 150W versioner
  • Aktiv trådlös Matter till DALI modul: Aktiv modul med integrerad 10 mA DALI-bussförsörjning och en tryckknappsingång
  • Passiv trådlös Matter till DALI modul: Passiv modul som kräver en DALI-strömförsörjning (strömförbrukning: 4 mA), fyra tryckknappsingångar
  • Trådlös Matter till DALI SR: Med dragavlastning för robust installation och 50 mA integrerad DALI-strömförsörjning
     

De nya Matter-kompatibla DALI-modulerna kan anslutas direkt till DALI LED-driftdon som redan är installerade i befintliga armaturer och kan sedan styra dem. Det behövs inget eftermonteringsarbete.

Här är ett möjligt Matter-användningsscenario: En smartphone med respektive app för det valda ekosystemet, som Apple Home-appen förinstallerad på varje iPhone, fungerar som en fjärrkontroll och idrifttagningsverktyg för det smarta nätverket. För att lägga till en Matter-enhet riktar du smarttelefonens kamera mot QR-koden på enheten. Snabbt och enkelt. En smart hemenhet som Apple Home Pod mini eller en trådlös Samsung-laddare fungerar som navet för Matter-kommunikation. Den vidarebefordrar kommandon från terminalenheten via ett trådlöst mesh-nätverk till ett belysningssystem som kan "förstå" kommandona och översätta dem till önskad ljusstämning tack vare Matter-intelligensen integrerad i LED-driftdonet. Matter kan kommunicera via både WiFi och Thread. Tridonic använder det IP-baserade trådlösa Thread-protokollet som bas för det trådlösa mesh-nätverket. Jämfört med klassisk WiFi har Thread en lägre strömförbrukning även med ett stort antal nätverksnoder, och erbjuder stabil dataöverföring med låg latens med AES-kryptering. Ett enkelt kommando som "Hej Siri, dämpa ljuset på kontoret till 20 procent" är då allt som behövs för att styra LED-belysningen.

 

Presskontakt:

Markus Rademacher

Markus Rademacher

Tridonic GmbH & Co KG
Färbergasse 15
6851 Dornbirn, Austria
 

Tel. +43 5572 395-45236
Mobil +43 664 80892 6313

 

Peder Nordenback

Peder Nordenback

VD WLK

Wennerström Ljuskontroll AB
Jan Inghes Torg 34
SE-120 71 Stockholm

Tel. +46 152 910 00
Direkt +46 8 5012 1273

 

Presskontakt formulär