10/02/2012

Butik för BVB-supporters

Plats: Dortmund / Tyskland
Produkt: , TALEXXconverter LCAI 50 W, TALEXXconverter LCAI 55 W


Den nya butiken för BVB-supporters som det tyska fotbollslaget Borussia Dortmund i Bundesliga har öppnat i källaren i Vilddjurets galleria har en säljyta på ca 160 kvadratmeter. Här kan BVB-supporters hitta något att köpa som anknyter till deras favoritlag. Vilddjurets Galleri är det senaste och största shoppingcentret i Dortmund.

Det Dortmund-baserade företaget Dula-Werke Dustman & Co GmbH fick i uppdrag att planera och genomföra belysningsanläggningen. Ett viktigt krav var att klubbens färger svart och gult skulle få en framträdande roll. Det togs beslut på att basera installationen på LED uteslutande med TALEXX-produkter från Tridonic på grund av att en sådan installation uppfyller alla de angivna kraven.

En värld av äventyr

Sedan köpcentret öppnades i september 2011 har den femte BVB-butiken i Dortmund blivit känd som en värld av äventyr med trevlig bakgrundsbelysning och effektiv belysning av varorna. Ljussättningen gör besökarna uppmärksamma på de utställda produkterna. Färger, särskilt den gula BVB-klubb-logotypen markeras och framgår tydligt. Med hjälp av en dynamisk belysningsstyrning justeras ständigt ljusstyrkan i utvalda grupper av spotlights. Detta detta ger supportrarna intrycket av att både klubben och butiken är levande och dynamiska parter. 

Belysningen består av 70 infällda spotlights, 30 spotlights på skena och 27 sfäriska pendlade spotlights, alla speciellt utvecklade av Litec Leuchten GmbH, Bochum. Det integrerade LED-systemet TALEXXengine STARK SLE har ett ljusflöde på 2500 respektive 4000 lumen. Alla armaturer är dimbara och LED-systemen styrs baserad på en DALI-programmerad sekvens i kombination med signalomvandlare DALI-DSI, för att kommunicera med alla de digitalt dimbara driftdonen TALEXXconverter LCAI 50/1050 eller LCAI 55/1400.

1 - 0 till Tridonic

Med TALEXXengine STARK SLE har Tridonic utvecklat en systemlösning med tre perfekt anpassade komponenter, nämligen en LED-modul, ett LED-driftdon och ett färdigt kablage för anslutning av LED-modulen till driftdonet, vilket innebär att systemet är enkelt att installera. Dessa LED-moduler erbjuder imponerande ljusutbyte. Värdet är upp till 82 lumen per watt för SLE-modulen. Den speciella tekniken ger upp till 20% högre verkningsgrad för varma färgtemperaturer jämfört med konventionella fosfor LED-system för färgkonvertering. Färgåtergivningen är också anmärkningsvärt god. Hela produktserien har ett Ra-värde på över 90 och upp till Macadams 3 SDCM som garanterar extremt små färgtoleranser. TALEXXengine STARK SLE passar perfekt för inomhus downlight och spotlight applikationer. En av de främsta funktionerna i Premium-versionen är det Tridonic-specifika vita ljuset (Tunable White) som innebär att färgtemperaturen enkelt kan justeras från 2700 K till 6500 K och är dessutom dimbar utan att det ger förändring i färgen.

Belysningsinstallationen är energieffektiv och minskar därmed driftkostnaderna. Den långa livslängden för LED-modulerna är dessutom en viktig faktor i detta sammanhang. Med en livslängd på 50 000 timmar finns det ingen anledning att byta ljuskällor, vilket gör systemet praktiskt taget underhållsfritt under ett stort antal år. Detta belysningskoncept har även en positiv miljöpåverkan. LED-modulerna bidrar aktivt till miljön genom att de är fria från kvicksilver, förbrukar väldigt lite ström och är därmed förknippade med kraftigt minskade CO2-utsläpp.
 

Projekt data
Owner: BV. Borussia 09 e.V. Dortmund
Lighting concept: Dula-Werke Dustman & Co GmbH, Dortmund (D)
Luminaire supplier: Litec Leuchten GmbH, Bochum (D)
Använt material: