24/02/2011

Visionen på PRV- Patent och registreringsverket

Plats: Stockholm/Sverige
Produkt: , DALI x-touchPanel, DALI-DSI II, PCA Excel one4all, TALEXXeos P211, TALEXXconverter K240, TE 0150 one4all SC


När Patent och registreringsverket behövde mer lokaler för sin personal bestämde man sig för att bygga om arkivet på vinden till en trevlig lunch och möteslokal. Med modern belysning och innovativa lösningar skapades en inbjudande miljö med artificiellt ljusinsläpp.

Ett arkiv utan fönster på Patent och registreringsverket (PRV) i Stockholm har gjorts om med hjälp av TALEXX LED ljus, DALI x-touchPANEL och ett antal olika DALI driftdon från Tridonic.

Målet med projektet var att skapa en trevlig och komfortabel miljö för personalen för lunch, kaffepauser och som en gemensam mötesplats. När arkivet på vinden inte behövdes längre beslöt man sig för att göra om det och montera takfönster. Men på grund av att byggnaden är K-märkt fick man inte tillåtelse att ta upp takfönster. Som ett alternativ började då arkitekt Ulla Bladh på Tema Arkitekter & Inredning att jobba med ljusgestaltning med Jonas Lindahl på Ljusrum för att skapa ett artificiellt dagsljus.

En känsla av dagsljus skapas genom att använda DALI styrda lysrörsarmaturer bestyckade med digitalt dimbara driftdon PCA EXCEL one4all. Armaturerna har bestyckats med olika färgtemperatur på lysrören från 2700K till 6500K. Dessa ljusregleras enligt en given sekvens för att simulera dagsljusets förändring över en dag. Sekvensen kan lätt justeras eller överridas med x-touchPanel om man vill använda andra ljusscener för speciella händelser såsom t.ex. Lucia, Jul eller Påskljus. Antalet DALI adresser reduceras enkelt genom att använda DALI DSI II signalomvandlare.

Som komplement till den dynamiska färgtemperaturen används ett antal armaturer med fast ljus bestyckade med PC Pro driftdon. Det finns också en omfattande effektbelysning med TALEXX RGB LED moduler som belyser rummets pelare med vitt och färgat ljus. Valet görs enkelt via ytterligare en x-touchPANEL som styr det färgade ljuset RGBW. Dessutom används infällda armaturer i taket med 12 V halogen digitalt dimbara med elektroniska transformatorer TE one4all.

Tridonic’s produkter har använts för att skapa ett intressant och tilltalande belysningssystem som väl uppfyller PRV’ idéer och krav. Lokalen har döpts till Visionen.

Projekt data
Arkitekt: Tema arkitekter & inredning/Ulla Bladh
Ljus design: Ljusrum/Jonas Lindahl
Belysningsstyrning: Tridonic
El-konsult: Sonika
Fastighetsägare: Vasakronan
Beställare: PRV/Pamela Lund Bergström och Håkan Persson