12/03/2010

BFB – Bildung Formation Biel-Bienne

Plats: Biel/Switzerland
Produkt: PCA EXCEL one4all


Den gula och vita färgen används för olika effekter i byggnaden för utbildning som drivs av BFB (Bildung Formation Biel-Bienne). Digitalt dimbara driftdon för lysrör "PCA EXCEL one4all" skapar en trivsam atmosfär för lärande och god driftekonomi.

Inom BFB-byggnaden skapas olika stämningar i de olika rummen med färgat ljus och inte genom olika materialval. De allmänna utrymmena presenteras i en ren fräsch monokromatisk gul. Som kontrast är undervisnings- och arbetslokalerna neutralt vita. De två färgtonerna i den interna designen verkställs med hjälp av belysningenskonceptet. Det är därför två olika armaturer används för att betona denna kontrast. Armaturerna har utvecklats gemensamt av arkitekterna: mlzd och Licht + Raum AG, Ittigen / Schweiz.

Färgglada erfarenheter

Den gula miljön i foajén, aulan, restaurang och anslutande zoner är spännande, skapar välmående och inbjuder till vila, avkoppling, fritid och nöje. Detta intryck förstärks av de Olot-pendlade armaturerna med sina organiska former, runda och framträdande. Den formella stämningen med det vita ljuset i utbildningslokaler  och arbetsrum understryks av de stora kvadratiska semi-infällda Qatar-armaturerna.

Armaturlocket av akryl är gerat för att markera den exakta karaktären i armaturen. De sex T5 21 W HE lysrören drivs av tre digitalt dimbara driftdon "PCA EXCEL one4all" från Tridonic och styrs via DALI (Digital Addressable Lighting Interface). Specifika scener (fasta ljussättningar) är förprogrammerade i utbildningslokalerna för att användas i samband med olika aktiviteter.

Utbildnings-och arbetslokaler är upplysta med enhetligt bländfritt ljus med en genomsnittlig belysningsstyrka på 500 lx för att uppfylla relevanta standarder. Det ljus som avges från sidorna av armaturernas akryllock belyser taket och skapar en trevlig atmosfär. 254 armaturer med totalt 762st  "PCA EXCEL one4all" driftdon har installerats för att producera en belysningslösning som är i linje med arkitekturen och samtidigt innovativ.
 

En affärsinbjudande atmosfär

Hela belysningssystemet i BFB-byggnaden för utbildning styrs av ett DALI-system som är baserat på tillgängligt dagsljus. DALI-systemet är integrerat i det överordnade byggnadsstyrsystemet baserat på EIB / KNX. Denna lösning, baserad på två-rörs "PCA EXCEL one4all" möjliggör en god samordning mellan mörkläggning och belysning och erbjuder en enorm flexibilitet för att hantera förändringar för olika behov. Systemet ger också möjlighet till central styrning , övervakning och registrering. Visualiseringsmjukvaran gör att hela byggnaden lätt kan styras via en dator och internet.

Kombinationen av DALI ljusstyrning och byggnadsstyrsystemet EIB / KNX från Berings AG Professionelles Elektro-engineering Berne innebär att man uppfyller kraven på energiförbrukning för hållbara byggnader. De schweiziska kraven på energiförbrukning förutsätter inte bara maximal energieffektivitet, utan också kostnadseffektiva lösningar. Styrkommandon för belysnings-systemet genereras exempelvis av väderstationen monterad på taket och via rörelsesensorer. Användare kan manuellt överrida de förprogrammerade scenerna genom att  trycka på några knappar.

Arkitekturen på utbildningsbyggnaden som drivs av BFB (Bildung Bildning Biel-Bienne) har en ovanlig interiör layout. Belysningskomponenterna som används i byggnaden, exempelvis digitalt dimbara "PCA EXCEL one4all" från Tridonic säkerställer en kostnadseffektiv drift.
 

Projektdata
Ägare: BFB - Bildung Formation Biel-Bienne
(Stiftelsen för kommersiellt yrkesinriktade College of Biel)
Arkitekt: :mlzd Architekten, Biel/Bienne (CH)
Elkonsult: Bering AG Professionelles Elektroengineering, Bern (CH)
Ljusdesign: Licht+Raum AG, Ittigen (CH)
Använt material: PCA EXCEL one4all